• Top 10 plante aromatice de cultivat in ghiveci acasa

    1. Busuioc : component de baza al bucatariei italiene.
    Busuiocul poate fi cultivat foarte usor in ghiveci acasa caci semintele de busuioc se gasesc oriunde, dar in schimb ii trebuie multa lumina.
    Busuiocul nu este doar o planta aromatica ci este si o planta medicinala ce trateaza multe afectiuni. Busuiocul este tratamentul perfect pentru diverse rani folosindu-se doar frunzele de busuioc proaspete si zdrobite aplicate direct in locul infectat.
    Sucul frunzelor proaspete trateaza negii dupa aplicari repetate.
    Busuiocul in bucatarie este foarte des folosit in pastele fainoase, cartofii fierti si fasolea verde.

    2. Dafin: de adaugat la supe si tocane.
    Dafinul este o planta mai aspectuoasa daca ii recoltati cu regularitate frunzele si poate fi cultivat foarte usor la ghiveci. Dafinul este cunoscut ca si condiment in toate bucatariile. Frunzele uscate de dafin sunt folosite pentru a da un gust puternic carnii si reprezinta un condiment obligatoriu la prepararea bulionului. Dafinul mai este cunoscut sub numele de laur, fiind un simbol al excelentei. Frunzele de dafin sunt folosite pentru tratarea glicemiei ridicate, ulcerului, reumatismului, etc.

    3. Arpagic: granitura pentru salata.
    Arpagic este cea mai mica specie din familia cepei. Arpagicul este digestiv si anticanceros.

    4. Coriandru: folosit in curry.
    Corindrul este si planta medicinala fiind recomandat in digestii greoaie, greata, voma dar este folosit si pentru pofta de mancara. In bucatarie coriandrul este folosit in industria de carne si cea a lichiorurilor, in patiserie si la prepararea diverselor sosuri.
    Menta la ghiveci
    5. Menta: in sosul pentru miel.
    Menta este remediul clasic pentru durerile de burta. Menta este folosita in bucatariile arabe ca mirodenie. Fiind si o planta medicinala, menta este recomandata de medici in probleme respiratorii, astm si bronsite. Menta se poate cultiva in ghiveci acasa.

    6. Patrunjel: garnitura si sosuri pentru peste.
    Patrunjelul este o planta terapeutica fiind un stimulator al organismului. Patrunjelul este un foarte bun aliment impotriva starilor de anemie si previne aparitia afectiunilor cardiace.

    7. Rozmarin: de adaugat ramurele la friptura de miel.
    Rozmarinul este o planta medicinala folosita pentru a trata bolile digestive. Rozmarinul stimuleaza memoria si capacitatea de concentrare. In cosmetica rozmarinul este folosit pentru intretinerea parului, intarirea si regenerarea firului de par.

    8. Salvie: folosita in umpluturi savuroase.
    Salvia are un miros foarte aromatic si se gaseste in farmacii sub forma de ceai.Ca planta medicinala, salvia trateaza transpiratia excesiva, tulburarile de menopauza, ciclul mentrual neregulat, indigestia, balonarea si multe altele. Salvia divinorum poate fi si fumata desi provoaca inconstienta.

    9. Tarhon: de adaugat la mancarurile de oua.
    In medicina, tarhonul este folosit pentru tratarea bolilor de rinichi, in afectiuni hepatice si renale. Frunzele de tarhon mestecate dimineata, pe stomacul gol, protejeaza dintii impotriva cariilor si intaresc gingiile. Ca planta aromata, tarhonul se foloseste la condimentarea mancarurilor, ciorbe, supe, sosuri sau a conservelor de carne si legume.

    10. Cimbru: delicios cu peste.
    Pe vremuri cimbrul era folosit pentru limpezirea vederii si imbunatatirea auzului.Cimbrul mai este folosit pentru raceala, rani, indigestie si gastrita.


0 comentarii:

Lasati un comentariu: