• Ingrijirea bonsaiului

    Ingrijirea bonsaiuluiIngrijirea bonsaiului, indiferent daca e bonsai de interior sau bonsai de exterior, presupune o grija zilnica oferindu-i bonsaiului mereu conditii bune de crestere, iar acesta va va rasplati efortul cu siguranta.

    Temperatura necesara bonsailor


    O planta obisnuita are nevoie vara de caldura dintr-o camera de zi si de racoarea dintr-o camera neincalzita, iarna. Aproape toti bonsaii pot fi asezati afara, vara. Bonsaii de exterior sunt rezistenti, dar unii bonsai au nevoie de protectie cand sunt geruri mari.

    Lumina necesara bonsailor

    Majoritatea bonsailor de interior au nevoie de un loc puternic luminat, dar numai unii infloresc in lumina directa a soarelui. Toti bonsaii trebuie protejati de soarele fierbinte de vara. Ca regula generala, o perioada petrecuta afara, vara, este benefica, dar trebuie sa fie o perioada de tranzitie - mutati ghivecele cu bonsai afara, la inceput numai pentru scurt timp, apoi mariti aceasta perioada, pana cand planta va fi lasata afara pentru vacanta lor de vara. Atat bonsaii de exterior cat si bonsaii de interior trebuie feriti de soarele cald de amiaza.

    Hrana necesara bonsailor

    Bonsaii au nevoie de o fertilizare regulata mare - ghiveciul este neobisnuit de mic, iar compostul nu contine nutrienti. Ca regula generala, folositi un fertilizator bine proportionat, in perioada de crestere si schimbati-l cu unul cu azot putin toamna. Fertilizati moderat, iarna. O perfectionare moderna este pastila cu eliberare inceata, care inlatura obligatia de a fertiliza frecvent.

    Apa necesara bonsailor

    Udati bonsaiul cand suprafta se usuca - zgariati compostul, daca nu sunteti sigur. Va trebuie sa udati frecvent, poate chiar zilnic, daca vasul este mic, zona cu frunze, mare, aerul cald sau planta nu a fost rasadita de ceva vreme. Se recomanda o stropitoare cu o rozeta fina, desii unii cultivatori scufunda, ocazional, ghiveciul intr-un vas cu apa, pentru scurt timp. Indiferent de metoda folosita, aveti grija sa nu mentineti compostul saturat in permanenta. La bonsaii de exterior, ar putea fi necesar sa udati si dupa plaoaie, daca aveti un baldachin dens de frunze. Udatul cu regularitate nu inseamna ca nu trebuie sa mentineti si o atmosfera umeda in jurul frunzelor. La bonsaii de interior este utila pulverizarea frecventa a frunzelor - cea mai eficienta metoda este sa asezati ghivecele intr-o tava cu prundis.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: