• Seminte de gazon

    Alegerea semintelor de gazon depinde in cea mai mare masura de modul in care se doreste utilizarea ulterioara a acestuia. Din totalitatea de 10.000 de soiuri de iarba doar putine sunt indicate a fi folosite pentru gazon .

    Principalele caracteristici ale semintelor de gazon sunt:

    • Latimea frunzelor
    • Rezistenta la iernat
    • Capacitatea de regenerare dupa tundere
    • Capacitatea de adaptare la diferite soluri
    • Un numar mare de Frunze si o inflorire rara
    • Rezistenta la daunatori
    • Rezistenta la soare sau umbra
    • Rezistenta la seceta

    Pentru obtinere unui gazon frumos sunt mixate mai multe soiuri de iarba de regula sunt folosite 4 soiuri de baza: iarba rosie, Kentucky bluegrass, Raigras peren, Rotschwingel. Proportia in care acestea sunt mixate determina specificul ulterior al gazonului .

    GAZONUL UNIVERSAL

    Este foarte usor de ingrijit dar nu prezinta uniformitate si rezistenta. Pentru acest tip de gazon sunt folosite cu precadere soiurile Kentucky bluegrass si Rotschwingel.

    GAZONUL DE JOACA

    Este mult mai rezistent, atat de rezistent incat copii se pot juca fara probleme. Insamantarea ulterioara a suprafetelor deteriorate nu reprezinta o problema.
    Soiul predominant : Raigras peren.

    GAZONUL PENTRU SPORT

    Este cu precadere robust si are foarte bune calitati de regenerare. Un rol foarte important referitor la calitatea gazonului il joaca prelucrarea solului inainte de insamantare. Foarte important : ingrijirea regulata. Gazonul pentru sport are in compozitie 70 % Raigras peren si 30 % Kentucky bluegrass.

    GAZONUL TIP PELUZA

    Este gazonul despre care se poate spune ca arata ca un covor. Este foarte dens, uniform si nu contine buruieni . Pentru un aspect impecabil necesita ingrijire, tundere regulata, verticulare si ingrasamant. Proportii: 75 % Rotschwingel si iarba rosie, 20 % raingras peren si 5 % Kentucky bluegrass. Cu cat procentajul de Raingras peren scade cu atat creste finetea gazonului.
    Timpul optim de insamantare a gazonului este in primavara sau toamna.

    Important : a se evita inghetul la insamantare. Insamantarea poate fi facuta manual, direct din palma sau mecanizat cu ajutorul dispozitivelor pentru raspandit semintele. La masinile pentru insamnatat se poate seta densitatea semintelor pe metru patrat.

    SFAT!
    Suprafata de insamantat se parcurge in lung si in latul parcelei.
    Dupa insamantare se ingroapa semintele in pamant cu ajutorul unei greble ( la circa 1.5 cm ) dupa care se trece cu o rola pentru batatorit deasupra, pentru fixarea semintelor. Gazonul trebuie udat cu grija, nu se lasa sa se usuce, primele seminte incoltesc la circa 10 zile.

    SFAT!
    Dupa insamantare se acopera cu o plasa care sa indeparteze pasarile ce se pot hrani cu semintele proaspat semanate .


    Alte articole:


    Intretinerea gazonului
    Irigarea gazonului
    Udarea gradinii

0 comentarii:

Lasati un comentariu: