• Cum sa irigati gazonul

    Irigarea corespunzatoare a gazonului este cheia unui gazon sanatos si frumos. Este mai bine sa il udati mai rar decat sa il udati frecvent dar putin.

    Pasi


    1. Cumparati un sistem de stropire ce se monteaza pe furtun sau instalati un sistem subteran de irigare.
    2. Verificati presiunea sistemului si raza de acoperire. Puneti farfurii in raza de stropire si masurati cantitatea de apa intr-o anumita perioada de timp. Faceti ajustarile necesare astfel incat toata peluza sa fie udata in mod uniform.
    3. Udati dimineata devreme sau atunci cand vantul este calm si exista destula lumina pentru a usca frunzele.
    4. Aplicati destula apa pentru a uda la o adancime de 10-15 cm si lasati solul sa se usuce partial intre irigatii. Pentru a evita sa folositi prea multa apa, puneti aspersoarele in cerc si lasati-le sa functioneze pentru 10 minute, lasand apa sa intre in pamant, dupa care repetati.
    5. Ajustati programul de udare in functie de vreme, de sezon si de cantitatea de precipitatii. Iarba are in general nevoie de mai multa apa in perioada activa de crestere. Iarba facuta pentru sezonul rece este posibil sa aiba nevoie de mai multa apa in perioada iernii.
    6. Puneti sisteme automate de irigare pentru a nu uita sa opriti apa.
    7. Intretineti sistemul de irigare pentru ca acesta sa functioneze in mod eficient. Uitati-va cum functioneaza si faceti reglaje pentru a repara zonele infundate.

    Sfaturi

    * Iarba va va spune cand are nevoie de apa - doua semne sunt atunci cand iarba isi schimba culoarea de la un verde inchis la un verde sters si atunci cand va raman amprentele de la incaltaminte pe sol atunci cand treceti peste peluza.
    * Pentru a vedea cat de mult a patruns apa introduceti in pamant o surubelnita. Aceasta se va misca mai greu prin solul dur si va fi mai usor de miscat in solul umed.
    * Daca plantati gazonul ce este specific zonei dvs, puteti astfel sa economisiti apa.

    Atentie

    * Daca udati frecvent si superficial, se va ajunge la stricarea peluzei si la slabirea radacinilor ierbii.
    * Daca folositi prea multa apa, pot aparea buruieni sau alte boli ale ierbii.

    >>vezi articolul original

0 comentarii:

Lasati un comentariu: