• Legendele Dochiei

    Intre 1 si 12 martie sunt Dochiile, numite si Babe, in fiecare zi cate una. La Slatioara, se povesteste ca sunt 12 babe care traiesc la un loc. Dupa cum ii este firea fiecareia, asa va fi si vremea: daca una face curatenie in casa, matura, isi scutura cojoacele, atunci ninge, daca vreuna este nervoasa, vremea este furtunoasa, sufla vantul cu putere, iar daca se cearta si fac galagie, atunci tuna si fulgere.
    La Ostra, se povesteste ca "Dochiile sunt douasprezece babe surori, imbracate cu cojoace mitoase de blana de oaie, ultima fiind Mama Padurii. Daca venea intai Baba Dochia, timpul era bland, linistit, daca venea Mama Padurii, atunci era vijelie si se rupeau copacii; pe oameni ii stalcea. Chiar daca venea in prima zi Mama Padurii, Baba Dochia sosea a doua zi si incepea sa sa linisteasca vremea. Fiecare baba arunca zilnic cate un cojoc.
    Mama Padurii ii jumatate de om, partea din fata, si jumatate cioata, partea din spate. Daca se arata cu fata si vorbea frumos, timpul era bun, iar daca se intorcea cu spatele, era cioata si timpul tot viscolos era.
    "

    La Frasin se crede ca Baba Dochia era cu caprele la pascut pe Rarau. Avea baba cu ea o furca de tors si torcea cantand. Ea canta tare frumos si un cantec al ei tinea o zi intreaga. Cand Baba Dochia a terminat de cantat cele 12 cantece, abia atunci s-a racorit vremea.

    In schimb, la Bucsoaia, se crede ca Baba Dochia era o baba imbracata cu 12 cojoace si care pleaca cu oile pe munte in prima zi a lui martie. Pe masura ce urca, aceasta arunca zilnic cate un cojoc. Dupa ce urca si ultimul cojoc timpul se face frumos.

    In preajma dochiilor si in timpul lor fată oile si sunt multi miei. Ultima ninsoare de dupa Dochii se numeste omatul mieilor. Ninsoarea cu vand si cu zapada spulberata este numita flizgău.

    Altadata, dupa Dochiile romanilor, urmeaza alte douasprezece zile de Dochii numite Dochii nemtesti. Deosebirea dintre cele dpua feluri de Dochii este prin diferenta calendaristica dintre stilul vechi si stilul nou.

    In ultima zi a lui faurar, seara, se aduna toti ai casei, uneori chiar si vecini. Se scriu pe douasprezece bucatele de hartie cifre de la 1 la 12, fiecare cifra fiind considerata a fi echivalentul unei zile din primele douasprezece ale lunii martie, apoi acestea se amesteca intr-o caciula si cei prezenti iau cate un biletel. Fiecare retine ce numar i-a cazut si urmareste sa vada cum va fi ziua, adica Dochia sa. Si cum va fi ziua respectiva asa ii va fi lui tot anul.

    Tu ce baba Dochie ti-ai ales?

2 comentarii:

  1. Anonim says:

    Dar ştii tu oare că legenda Dochiei se bazează pe o legendă mult mai veche? Mai exact... pe o legendă dacică. Dochia înseamnă Dacia.

    Numai bine. :)

  1. Da, asa e..Dochia are multe legende..si intr-adevar cea pe care ai zis-o tu e una din cele mai vechi..dar eu am povestit alte legende..pe care pot paria ca nu le stiai! :P

Lasati un comentariu: