-
Gradina de primavara
Primavara este cel mai simpatic anotimp din an. Profitati de fiecare zi senina ca sa lucrati in gradina. Dar daca acestea nu apar, plantele trebuie ingrijite, hranite si udate chiar daca soarele nu rasare totdeauna.
Solul
Curata pamantul de frunzele uscate si ramurile cazute in timpul anotimpului rece. Ca sa eviti sa faci acest lucru de doua ori, ia o mana de pamant in mana si modeleaza-l. Daca reusesti sa faci o minge inseamna ca trebuie sa mai astepti: pamantul e prea umed si nu e pregatit pentru lucrarile de primavara.
Florile
In aceasta perioada de primavara trebuie sa continui sa protejezi culturile de eventualele, dar si sa incepi insamantarea florilor anuale care vor inflori in primele zile de vara. Poti sa faci asta fie direct in gradina, fie in rasadnita unde sunt protejate de frig. Le vei muta in gradina cand riscul de inghet a trecut. Tot acum se planteaza si bulbii care vor inflori la sfarsitul verii sau toamnei: gladiole, dalii, crini, etc. Nu uita sa uzi plantele care au fost abia sadite, mai ales daca sunt cultivate in ghivece unde apa se pierde mai usor. Daca nu ai scurtat plantele de toamna trecuta, probabil arata destul de urat acum cand se instaleaza vremea buna. De fapt, majoritatea plantelor prefera sa fie tunse primavara. In acest mod sunt protejate mai bine impotriva inghetului. Astfel, primavara, de indata ce observi ca se dezvolta mici plantute la baza lor, este bine sa le tai pana la nivelul solului. Taierea elementelor vegetative are ca scop ramnificarea acestora si formarea de noi productii florifere.
Pomii fructiferi
Pulverizati niste ingrasamant chimic, carbonat de potasiu, in jurul pomilor fructiferi. Eliminati prin sapaturi usoare buruienile care cresc la baza arbustilor, dar intotdeauna ajutati-va doar de mana ca sa curatati razoarele si rasadnitele. Prin taierea pomilor fructiferi se aerisesc coroanele pomilor pentru a nu favoriza patrunderea luminii care impiedica dezvoltarea bolilor si daunatorilor, nu se permite incarcarea excesiva a ramurilor cu muguri si se stimuleaza productia altor elemente de rod. Se taie cu ferestraul in unghi drept aprozimativ 1/3 din lungimea ramnificatiilor principale. Ramnificatiile laterale, aflate sub taietura se suprima prin taiere de la inel pe o lungime de aproximativ 25 cm.
Gazonul
Iarba de gazon nu trebuie sa depaseasca 10 cm, de aceea trebuie tuns periodic. Daca este napadit de buruieni, curatati-l manual. Nu trebuie sa il udati, astfel se va usca destul de repede. Mare atentie la dozare, mai bine subdozati-l decat sa omorati planta.
Irigarea
Metodele de stropire a plantelor in gradina merg de la traditioanala stropitoare, care este de neinlocuit pentru udarea ghivecelor, rasadnitelor si culturilor proaspat semanate, pana la cele mai sofisticate sisteme de irigare. Pentru a creste bine, plantele trebuie sa aiba o aprovizionare constanta cu apa. Intervalul dintre udari depinde de temperatura si de cerintele plantelor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: