• Despre horticultura

    Despre horticulturaLa inceput, plantele de camera au fost intalnite in hidrocultura in locuri in care nu era posibila o ingrijire adecvata: la locul de munca. Intre timp, hidrocultura a devenit o alternativa si pentru plantele de apartament. Cu tot scepticismul adevaratilor prieteni ai plantelor si a costurilor mai mari necesare plantarii plantelor fara pamant, hidrocultura a luat o amploare tot mai mare. Ideea de baza a hidroculturii este simpla: pentru o crestere armonioasa si sanatoasa, plantele au nevoie de cinci lucruri – lumina, aer, caldura, apa si substante nutritive. Ultimele doua nu trebuie luate neaparat din pamant, ci pot fi obtinute din solutii nutritive. Hidrocultura umple ghivecele de flori nu cu pamant, ci cu pietricele de lut. ( cu o marime intre 2- 16 mm), care le ofera radacinilor plantelor o sustinere foarte buna.

    Structura horticulturii

    Sistemele folosite in hidrocultura sunt construite toate aproape la fel. Plantele cresc in vase umplute cu pietricele de lut intre care se aseaza un indicator al nivelului apei. Acesta este format dintr-un tubusor de plastic care contine un plutitor si o scala pentru masurarea nivelului real al apei: minim (0), optim (1), maxim (2). Vasul de cultura sta in altul plin cu solutie nutritiva.
    In timp ce vasul pentru substantele nutritive (cel dinafara) este de cele mai multe ori din material plastic cu mici santuri pe laterale si podea pentru o trecere cat mai usoara a substantelor nutritive ,pentru vasul in care sta planta , sunt indicate diferite materiale. Cele mai folosite materiale pe langa plastic sunt: ceramic , metal sau lemn. Un factor important in constructia acestora il constituie faptul ca trebuie sa fie etanse , stabile , indemanoase si sa aiba o forma frumoasa.

    Udarea

    Un avantaj semnificativ al hidroculturii il reprezinta usurinta udatului. Plantele stau intr-o rezerva de apa, care nu trebuie umpluta foarte des. Acest lucru reprezinta un avantaj pentru persoanele ce lipsesc perioade indelungate. Mai mult exista indicatorul pentru nivelul real al apei, care arata cand si cat trebuie udat, asa ca sunt aproape excluse greselile de udare. Indicat este ca udarea sa se faca atunci cand indicatorul arata minim. De regula aceasta arata ca apa si rezervele de substante nutritive nu s-au terminat inca si de cele mai multe ori mai pot trece inca doua zile pana cand situatia sa devina critica pentru plante. Cand se uda, se va umple vasul cu apa calduta pana cand indicatorul va arata pozitia optim. Pozitia maxim este atinsa doar in circumstante exceptionale, cand urmeaza o perioada mai lunga in care nu se poate uda. ( de exemplu cand se pleaca in concediu)

    ATENTIE: Daca se va umple vasul regulat pana la pozitia maxim, creste pericolul aparitiilor daunelor radacinilor plantelor prin volumul prea mare de oxigen. Uneori, se poate intampla ca indicatorul sa fie blocat de unele radacini si atunci sa dea informatii eronate si desi plantele sunt udate, indicatorul va arata tot pozitia minim. In acest caz se va scoate vasul de cultura si se va verifica indicatorul.

    Fertilizarea

    La hidroculturi, se recomanda folosirea unui ingrasamant de lunga durata (asa numitul ingrasamant pe baza de ioni) ce functioneaza dupa un mic truc si anume : substantele nutritive se fixeaza pe granulele pentru hidrocultura urmand ca mai tarziu sa fie eliberate la contactul cu ionii din apa pentru udat .

    Avantaj: in acest process de schimbare ionica sunt cuprinsi si ionii cu efecte negative din apa pentru udat , acestia fiind neutralizati. Fertilizantii de lunga durata ( Ex. – fertilizantul HD-5 ) elibereaza treptat substantele nutritive astfel incat nu este necesara o fertilizare regulate la perioade scurte de timp .

0 comentarii:

Lasati un comentariu: