• Concepte estetice Ikebana


    Sunt cateva calitati carAranjament Ikebanae se cauta in mod deosebit intr-o lucrare de arta, iar Ikebana raspunde cerintelor acestor concepte.

    Mono no aware

    Japonezii inteleg prin acest lucru, pretuirea frumusetii efemere din natura si din viata umana, o frumusete simpla, eleganta, care exista in orice si care poate fi apreciata cu sensibilitate si cu o anumita melancolie.

    Sabi

    Ce este natural este frumos. Patina timpului îndulceste culorile, şlefuieşte suprafetele şi modeleaza formele si contururile, sporind frumusetea naturala. Literal, sabi inseamna "rugina" in limba japoneza. Folosind ca termen de apreciere estetica a unui obiect, el exprima aspectul de "vechi", de "ruginit" al acestuia. In arta japoneza, sabi este o componenta a frumosului. Multe din vasele folosite in aranjamentele Ikebana au aceasta calitate, care acceantueaza naturaletea şi firescul întregului ansamblu.

    Wabi

    Acelasi tip de frumusete profunda, dar rafinata si de o simplitate extrema, aparent saracacioasa, austera si poate chiar terna, este din wabi. Dintre stilurile Ikebana, cele destinate ceremoniei ceaiului ilustreaza cel mai bine spiritul de wabi. Contemplarea unui aranjament elegant, simplu, din materiale naturale neprelucrate, induce o stare de spirit senina, echilibrata si purificatoare.

    Yojo

    Incitarea imaginatiei este preferabila exprimarii clare sau excesive a unui sentiment. Un aranjament Ikebana provoaca yojo, adica sentimente si impresii "laterale", induse, care au fost sugerate in mod subtil si care trebuie percepute cumva din atmosfera creata de aranjament.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: