-
Bujorul (Paeonia) - regele gradinilor
Bujorul este considerat regele gradinii datorită mirosului său îmbietor şi a frumoaselor sale flori. El îşi are originea în Asia de unde s-a răspândit în celelalte continente. Chinezii au fost primii care l-au cultivat şi i-au dat numele de "sho yo" însemnând "cel mai frumos", fiind mereu amintit în poeziile şi legendele lor.
Bujorul este una din plantele din România protejate prin lege.
Cultivarea bujorului
Bujorul înfloreşte din mijlocul până la sfârşitul primăverii, fiind foarte rezistent şi disponibil într-o gamă mare de culori. Ei rezistă foarte bine în zone cu sol bine irigat şi puţin acid. Au nevoie de cel puţin 6 ore pentru a înflori şi a se dezvolta cum trebuie, deci trebuie avută mare grijă când şi unde se plantează. În timul plantării trebuie adăugat compost sau gunoi de grajd mai vechi de un an.
Înmulţirea bujorului
Se înmulţeşte prin divizarea tufei, înmulţirea prin seminţe fiind anevoioasă. Cel mai bine este să fie plantat toamna având grijă să nu fie sădiţi rizomii prea adânc. În perioadele secetoase este nevoie de o udare mai abundentă. Florile ofilite se îndepărtează imediat pentru a nu primejdui înflorirea din următorul an. Trebuie plantat la o distanţă puţin mai mare faţă de pomi căci bujorul are un sistem de rădăcini destul de dezvoltat şi poate să concureze cu cele ale pomilor. Dacă, înainte de înflorire, se păstrează doar mugurii terminali şi se înlătură cei laterali, florile vor fi mai mari. Nu trebuie umblat la rădăcinile lui timp de 4-5 ani caci astfel înflorirea va avea de suferit, iar frunzişul nu trebuie tăiat sub nicio formă după înflorire! Bujorul nu trebuie tratat cu prea multe substanţe fertilizatoare.
Exista două specii de bujori pereni erbacei:
- bujorul chinezesc ale cărui flori sunt ca nişte pompoane colorate în roşu, galben sau alb strălucitor.
- bujorul european ale cărui flori sunt roşu sângerii sau roz pal.
Mai există şi grupul de hibrizi, bujorii tufă. Florile fiind roz-catifelat, galbene, alb, violet. Ei cresc bine în locuri însorite, cu pământ bogat, bine drenat şi lutos.
Bujorii pot creşte zeci de ani în acelaşi loc şi trebuie lăsaţi cât mai mult timp acolo, fiindcă astfel numărul florilor va spori de la an la an.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: