• Cala - Zantedeschia aethiopica



    Cala (ZanCalatedeschia aethiopica) este considerata in multe tari ca o planta ce simbolizeaza eleganta ea fiind frecvent folosita in buchetele de mireasa si pentru decorul interioarelor. Cala este o planta extraordinar de frumoasa fara tulpina ci doar frunze ample, in forma de sageata si flori foarte elegante. Se utilizeaza mai mult ca floare taiata in buchete pentru ocazii festive, dar si ca planta de ghiveci.




    Cultivare cala

    Este o planta a familiei Aracee originara din zonele mlăştinoase tropicale ale Africii de Sud. In functie de varietate ea prezinta o varietate de culori de la un alb pana la un roz, galben, visiniu, ce au darul de a lumina locurile in care sunt expuse. Cala este o planta cu inflorire precoce, deci va fi replantata la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie. Se foloseste un pamant bun cu un adaos de putina turba. Rizomii se vor planta in ghivece de 15-20 cm, iar pentru exemplarele mai mici, la circa 5 cm adancime. Din februarie pana in mai cala se va pastra la 13-16 grade Celsius, in timp ce in perioada anterioara se mentine exact la 10 grade Celsius. Toate speciile trebuie tinute in locuri foarte luminoase, dar protejate de soarele direct. Trebuie udata moderat la inceputul cresterii iar udarea trebuie amplificata atunci cand frunzisul este dezvoltat complet. Recomandat ar fi ca din momentul in care apar bobocii pana la terminarea infloririi sa fie diluat in apa un ingrasamant lichid la fiecare doua saptamani. Toamna si iarna se pastreaza la 10°C, dar poate supravietui si la 5°C. Catre sfarsitul iernii, cand isi reia dezvoltarea, temperatura va fi crescuta pana la 16°C (se regleaza temperatura ambientala, se schimba locul, camera etc).

    Reproducere cala

    Cala se poate multiplica in momentul replantarii detasand lastarii laterali dezvoltati in jurul rizomilor. Suprafata taiata trebuie tratata cu o pulbere fungicida si lasati vlăstarele să se zvânte. Apoi trebuies plantati vlăstarele in ghivece de 8-10 cm, avand un pamant adecvat. Cand lastarii au ajuns la stadiul de planta aproape matura, se muta in ghivece cu cativa centimetri mai mari (3–5 cm). Se pot reproduce calele si prin seminte, dar este un procedeu mult mai dificil.

    Specii si varietati ale caleiBuchet cala si trandafiri

    Zantedeschia aethiopica este specia cea mai cunoscuta cu frunze sagitate, lungi de 45 cm si late
    de 25 cm. In perioada cuprinsa intre sfarsitul iernii si inceputul verii apar pedunculii florali care sustin bracteii mari, de culoare alba, lungi de 15-25 cm si cu un spadix (miez) galben auriu. Printre varietati se mai numara si "Childsiana" fiind cea mai compacta si mai bogata in flori.

    Pericole si precautii pentru cala

    Trebuie sa se aiba mare grija la temperaturile din timpul de repaus al plantei. Daca pamantul este prea uscat se va intarzia reluarea activitatii vegetative, pierzandu-si astfel coloritul frunzelor. Cand aerul din incapere este prea uscat, exista riscul aparitiei paianjenului rosu (parazit ce dauneaza plantei) si a fainarii (pulbere alba pe frunze, care, in timp, distruge planta). Ca atare, se recomanda pulverizarea acesteia cu apa necalcaroasa (filtrata) si reducerea temperaturii (temperatura ideala fiind de 16 grade).

0 comentarii:

Lasati un comentariu: