• Ceremonia ceaiului in Asia

    Arta ceaiului reprezinta cultul frumosului fiind o taina a armoniei si a puritatii, este o arta sa ascunzi frumosul ca sa fie descoperit, sa lasi doar sa se banuie ce nu indraznesti sa destainui.
    Ceremonia ceaiului reprezinta prepararea si servirea ceaiului sub forma de pudra in prezenta oaspetilor, conform unui ritual specific.
    In cultura japoneza, orice forma de arta este descrisa ca o "cale" spirituala. In acest sens intalnim "calea florilor" - Ikebana, "calea caligrafiei" - Shodo, "calea sabiei" - Kendo.

    Ceremonia ceaiului in China
    Ceremonia_ceaiului


    China este locul in care a luat nastere ceremonia ceaiului si ramane in continuare miezul culturii chineze. Ceremonina ceaiului este diferita la japonezi si la chinezi, in sensul ca elementele aceluiasi proces sunt privite diferit. Daca japonezii acorda o mare importanta laturii artistice de a bea ceai, chinezii pun mai mare accent pe elementele anterioare procesului propriu-zis de a bea ceai.
    Ceremonia ceaiului include primirea oaspetilor, asezarea setului special pentru ceai pe masa, fierberea apei, punerea frunzelor de ceai una cate una in cesti, turnarea apei fierbinti in cesti, amestecare si servirea ceaiului.
    Pentru chinezi, ritualui ceaiului, inseamna purificare spirituala, prelungirea vietii, revigorarea trupului, infrumusetarea vietii si inspirarea mintii.

    Ceremonia ceaiului in Japonia

    In Japonia, ceremonia ceaiului este numita sado sau chado si este puternic influentata de budismul Zen.
    Spre deosebire de China, in Japonia ceremonia ceaiului presupune niste etape mai riguroase, setul de ceai contine mai multe ustensile iar ritualul este mai sobru, intreaga ceremonie desfasurandu-se in mare parte in tacere. Pe tot parcursul ceremoniei ce dureaza intre 2 si 5 ore, atat gazda cat ssi oaspetii stau intr-o pozitie speiala numita seiza, adica in genunchi si cu spatele drept.


    un element comun la japonezi ca si la chinezi este faptul ca in ceremonia ceaiului oaspetii trebuie sa complimenteze gazda cu cele mai alese cuvinte si sa isi arate recunostinta cat mai vizibil.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: