-
Principii in Ikebana
In Ikebana "principiile nu se schimba niciodata, forma insa se schimba incontinuu".
Indiferent de stilul abordat si de formele promovate, Ikebana se bazeaza pe un numar de principii care sunt recunoscute si respectate cu strictete. Acestea formeaza esenta artei Ikebana. Prin studierea aranjamentelor obtinute folosind tehnicile bazate pe principiile traditionale se poate ajunge la intelegerea formei transcendente a universului. Ikebana este produsul culturii japoneze, a emotionalului subiectiv.Linii, naturalete si temporalitate
in aranjamentul Ikebana
Intr-un aranjament Ikebana, accentul cade in primul rand pe frumusetea liniilor si doar mai apoi pe forma si culoare. Ramurile si tulpinile florilor sunt cele care dau ritmul compozitie, si nu corolele oricat de frumoase ar fi acestea.
La fel de important este ca un aranjament trebuie sa para cat mai natural posibil. Pentru aceasta trebuie intelese si respectate tendintele naturale de crestere ale plantelor folosite. Adica orice floare trebuie folosita pastrandu-i caracteristicile ei firesti de dimensiune, curbura tulpinii sau inclinare, mentionate fiind in Ikebana sub numele de Shussho.
Regulile de aranjare in Ikebana tin de o simbolistica provenita din viziunea budista asupra universului, care face din orice aranjament un subiect de meditatie.
Un aranjament trebuie sa sugereze trecerea timpului, anotimpul, cresterea continua a naturii vii, dar pentru aceasta trebuiesc folosite diverse materiale si forme de aranjament. Astfel, trecutul este sugerat prin flori complet inflorite, pastai sau frunze uscate, prezentul prin flori partial inflorite sau frunze perfecte, iar viitorul prin muguri de flori si frunze.
La fel un aranjament de primavara are linii viguroase si emana vitalitatea, unul de vara este mai bogat si cu desfasurarea mai larga, cel de toamna este mai rar ca desime a materialelor folosite, iar cel de iarna exprima starea naturii adormite si calmul in asteptarea revenirii la viata.
In general, pentru naturalete, florile se folosesc impreuna cu frunzele lor. Se evita folosirea florilor deschise complet sau a ramurilor cu frunzis bogat, preferandu-se florile partial inflorite sau bobocii si ramurile cu putine frunze, pentru ca liniile sa se distinga usor. Aranjamentul in sine trebuie sa aiba o durata acceptabila de viata, adica materialele folosite in compozitia lui nu trebuie sa se ofileasca sau sa se scuture inainte de vreme.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: