-
Gradina de pe acoperis
Gradina de pe acoperis e la moda in ultima vreme in toate marile orase ale lumii. Germania este una din tari care are gradini pe terasele blocurilor in proportie de 20-25%.Ideea unei gradini pe blocuri este simpla:
- intr-un oras sufocat de cele cotidiene, gradina de pe acoperis incearca sa ofere o oaza de verdeata cu o multime de beneficii: reduce efectul de sera, mareste durata de viata a unui acoperis si poate fi considerat chiar si un spatiu de recreere.
Avantajele unei gradini pe acoperis
Cert este ca idee nu e noua deloc. Regele Nabucodonsor al II-lea (605-562 î.Ch.) a construit "Grădinile suspendate ale Semiramidei" sau, mai corect, "Grădinile suspendate din Babilon", una dintre "Cele 7 minuni ale lumii antice", acum doua milenii si jumatate pentru una din soţiile sale, Amytis sau Amuhea.
Un prim avantaj e acela ca daca o gradina situata pe acoperisul unui bloc vara va fi mai racoroasa iar iarna mai calduroasa. Pe perioada verii temperatura unei terase acoperite cu smoala ajunge si pana la 70 de grade Celsius, dar daca acea terasa este acoperita cu plante ea nu va depasi 25 de grade Celsius.
In al doilea rand aceste plante situate pe acoperisuri contribuie si ele la reducerea poluarii aerului din oras. Aceste acoperisuri verzi pot adaposti o parte din pasarile din oras. Spre exemplu, gradina de deasupra primariei din Chicago adaposteste aproximativ 36 de specii de pasari.
Avantajele economice ale unei gradini pe acoperis
In aceste astfel de gradini se pot planta chiar si plante comestibile care mai apoi sa fie comercializate. Doua din gradinile din Chicago contin stupi de albine, iar mierea colectata este vanduta, vastigurile obtinute mergand catre programe extrascolare.
Dezvantajul unei astfel de gradini este de tip economic deoarece costurile sale ajung sa fie chiar de doua ori mai mari decat cele ale unui acoperis clasic, chiar daca durata este de 40-50 de ani, iar unele cladiri vechi nu suporta o greutate suplimentara.
In concluzie, gradinile de pe blocuri contibuie la ecologia orasului creand oaze de verdeata in mijlocul centrelor urbane si imbunatatesc izolatia termica a teraselor cladirilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: