• Substratul solului pentru plante

    Substrat plante floriSubstratul inseamna baza, mediul de hranire pentru plante. In substrat cresc plantele tinere , fiind vorba de asa numitul sol de insamantare clasificarea acestuia facandu-se dupa continutul de substante nutritive. Diferenta consta in raportul dintre elementele din compozitie cum ar fi : fosfor , azot si potasiu. In timp ce pamantul pentru inmultire are un continut scazut de substante nutritive ( prin acest lucru se obtine o stimulare a inradacinarii ), pentru substrat acesta este mult mai bogat in nutrienti ( pamant de crestere ). Cel mai inalt continut de substante nutritive se regaseste in solul pentru plantele de ghiveci. Pamintul pentru inmultirea plantelor nu trebuie sa se comprime ( trebuie sa ramana afanat ) si sa nu retina cantitati excesive de apa cu toate ca umezeala este indicata dar nu in exces . De aceea se folosea in trecut, aproape de fiecare data turba .

    De retinut : substratul reprezinta baza pentru hrana plantelor. In el plantele prind viata si se dezvolta . De aceea trebuie :
    • sa retina umiditatea dar nu excesiv .
    • sa aiba in continut doar substantele nutritive necesare .
    • sa nu contina insect daunatoare sau seminte de buruiana .

    Astazi datorita necesitatii protejarii mediului, adeseori se foloseste un asa numit pamant de unitate si un substrat de cultura de turba.
    Pamantul pentru cultivare poate fi obtinut si acasa. Acesta se obtine din amestecul in parti egale de nisip de cuart fin (nisip de constructive) cu turba fina.

    Important de retinut:
    - substratul trebuie sa mentina umiditatea, dar nu trebuie sa se mocirleasca; aceasta ar determina putrezirea butasilor;
    - nu trebuie adaugat ingrasamant,deoarece aceasta ar influenta negative inradacinarea. Plantele tinere isi dezvolta bine radacinile numai cand sunt nevoite sa-si caute substantele nutritive.
    - substratul nu trebuie sa contina seminte de buruieni sau daunatori. Cand nu suntem siguri, se sterilizeaza pamantul in folie rezistenta la temperaturi ridicate. Se aseaza pe folie 3-5 litri de pamant o jumatate de ora in cuptorul incins la temperature de 140-160 grade Celsius sau 10 minute la 800 Watt in cuptorul cu microunde. Asa vor fi omorati toti germenii .

0 comentarii:

Lasati un comentariu: