-
Plante cataratoare
Plantele cataratoare sunt caracterizate de faptul ca nu pot sa atinga pragul maxim de dezvoltare (inaltimea maxima), decat cu ajutorul altor plante (arbori) sau mijloace artificiale (araci).Acest lucru inseamna: aceste plante au nevoie de ajutor pentru a se catara.
Pentru ca plantele cataratoare sa se fixeze de suprafetele de care se agata aceste au dezvoltat, de-a lungul timpului diferite tehnici. Printre aceste tehnici se numara si cresterea prin rasucire (plante rasucitoare, se rasucesc in jurul elementului ajutator) si agatatoare (plante cu parti dezvoltate pentru a se agata (carceii).
Printre materialele ce ofera ajutor in catararea plantelor se numara: tijele, sarme, araci. In grupa rasucitoarelor sau agatatoarelor intra: hameiul, caprifoliul. Cea mai intalnita forma este cea a plantelor cu rasucire pe partea stanga .
Acest lucru inseamna: planta privita de sus se rasuceste contrar acelor de ceasornic.
Important – la cresterea plantelor in apropiere de jgheaburi sau burlane acestea trebuie imediat taiate datorita daunelor ce le pot produce .
O alta categorie a platelor cataratoare este a celor care pentru catarare au dezvoltat parti speciale (ex. Carceii) folosite in acest scop, numite plante agatatoare. Plantele cataratoare agatatoare se deosebesc de cele ce se catara prin rasucire prin faptul ca nu necesita elemente ajutatoare (tije, sarme, gratare).
Tot in categoria plantelor cataratoare intra si plantele care pentru catarare folosesc mici radacini sau ventuze pe care formeaza un lipici ce adera la suprafetele pe care se catara (ex. Iedera , hortensia cataratoare).
Important – plantele cataratoare nu sunt indicate pentru fatade din placi de beton, termosisteme sau lemn deoarece provoaca fisuri, crapaturi si dislocari ale tencuielii decorative.
Intalnim ca si plante cataratoare specii care pentru catarare au nevoie de araci sau spalieri. In aceasta categorie intra trandafirul catarator si murul. Indeosebi la trandafir este necesar ca lastarii sa fie legati de arac sau spalier. In acest fel se usureaza cresterea.
Sfat – este indicat ca in prima faza sa se lase lastarii liberi pentru ca trandafirii sa se dezvolte dupa care in faza de maturizare se leaga.
Cand plantele cataratoare nu mai pot creste in inaltime atunci acestea raman suspendate. Acest lucru este frumos – trandafirii se vad foarte bine in acest mod cand raman suspendati peste balcon.
Plantele cataratoare nu au doar un aspect frumos , acestea sunt si folositoare. Prin procesul de evaporare a apei , acestea contribuie pozitiv la o fatada racoroasa pe timpul verii. In timpul ploilor oblice acestea apara fatada de apa. Pe langa aceste beneficii plantele cataratoare au rol antifonic si antivant.
In jurul fatadelor acestea sunt un mediu propice pentru diverse insect e si pasari care aduc la randul lor beneficii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
O metoda foarte originala pentru a avea o fatada deosebita.