• Ikebana - arta aranjamentelor florale

    Ikebana este arta floristica si traditionala japoneza a aranjamentului floral. Plantele au fost dintotdeauna prezente in viata japonezilor. Ikebana se deosebeste fundamental de arta florala occidentala care este pur decorativa. Ea a fost initiata in urma cu aproape 1400 de ani si practicata in forma actuala de peste 600 de ani. Originile Ikebana se leaga de vechiul ritual budist in care se depuneau ofrade de flori in altarele templelor. In timp, Ikebana a evoluat ca arta creand mari scoli si devenind o cale spirituala su forma de Kado, "cale a florii". In Japonia, expozitiile de Ikebana sunt foarte populare, exista maestri de Ikebana recunoscuti si respectati. Un numar mare de japonezi practica astazi Ikebana in mod regulat, independent sau in cadrul uneia dintre scolile Ikebana consacrate.
    Pe langa bucuria pur estetica, vizuala, un aranjament Ikebana reusit provoaca o anumita stare meditativa. Ikebana este mai mult decat o arta a aranjarii florilor dupa un set de reguli. Este Kado, sau "calea spirituala a florii".
    Prin filozofia sa formulata in Kado, Ikebana defineste un "do", o cale spirituala, asa cum o fac si alte arte arte traditionale japoneze precum budo , "cale a armelor", shodo, "cale a scrisului" sau sado "cale a ceaiului". Dintre toate aceste arte, Ikebana este poate cea mai accesibila si mai usor de practicat.
    Un aranjament Ikebana se evidentiaza prin excelenta frumusetea liniilor, a formelor si texturilor plantelor pe care le foloseste. Accentul nu cade pe simetrie, pe varietatea florilor sau pe culori, in Ikebana este importanta naturaletea aranjamentului, respectarea tendintelor firesti de crestere a plantelor folosite. Ikebana este expresia esteticii si, mai ales a spiritualitatii.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: