• Galbenele



    ORIGINE
    : Galbenele
    Galbenelele
    (Calendula officinalis) cunoscute in popor si sub numele de filimica, sunt originare din sudul Europei. Prin cultura aceasta specie a produs o serie de varietati decorative, insa pentru scopuri medicinale se foloseste numai varietatea caracterizata prin flori duble de culoare galben-portocalie datorita utilizarii sale in tratarea ranilor.

    DESCRIEREA SPECIEI.
    In pamant are o radacina pivotanta, iar tulpina, inalta pana la 75 cm , este puternica , ramificata si paroasa ; frunzele sunt alterne, iar florile grupate in capitule terminale prezinta flori ligulate, tridinţate pe margini de culoare galben portocalie şi flori centrale, tubuloase, de culoare galbena. Aceasta planta anuala înfloreşte din luna mai pana in septembrie.

    DENUMIRI POPULARE: ochi galbeni, rujulita, calinica, boance, calce, calinica, caldaruse, cilimica, cilimine, coconite, craiţe, felimica, filimica, fetisca, flori galbene, flori osenesti, galbenioare, hilimica, nacotele, ochi-galbeni, galbenare, ochisele, rosioare, rujinele, rujulite, rusculite, salomie, salunii, sinilii, stancute, tataisi, vazdoage.

    Cultivare şi recoltarea galbenelelor

    Se cultiva in toate zonele agricole ale tarii preferand solurile fertile dar nu se cultiva mai mult de 4-5 ani. Se seamană în rânduri în luna martie la distanţă intre 20 cm - 50 cm (în funcţie de modul de însămânţat) şi adâncime de 2-3 cm. În următorii ani planta se cultivă de la sine. Pentru a evita acest lucru este necesară tăierea porţiunilor din vârf în mod regulat. Astfel, planta înfloreşte din ce în ce mai mult iar perioada de înflorire se extinde.
    Se recoltează în mai multe etape, din iunie până în octombrie. Cel mai bine e ca sa se recolteze pe timp frumos, după ce s-a ridicat roua şi se transportă imediat la uscat.
    Produsul se usucă la umbră aşezate una lângă alta. Frunzele tinere fragede pot fi folosite şi ele la prepararea ceaiului.

    Utilizări galbenele

    Produsul vegetal folosit. Se utilizeaza fie numai florile marginale, (Flores Calendulae sine receptaculis), fie intregul capitul (Flores Calendulae cum receptaculis). Ambele produse au miros slab aromat, gust amărui sărat.
    Intern: infuzie2% (doua cani de ceai) în ulcerul gastric şi duodenal şi calmant al durerilor menstruale.
    Extern: infuzie10% sub formă de spălături vaginale pentru distrugerea protozoarului şi ca cicatrizant şi antiinflamator în tratamentul plăgilor, arsurilor, degerăturilor şi al ulceraţiilor.
    Recent, din gălbenele a fost produs un solvent biologic care nu afectează sănătatea.
    Cosmetică: Compresele cu gălbenele catifelează pielea aspră şi umflată. În trecut, femeile îşi vopseau părul cu gălbenele.
    Alte utilizări:
    Florile pot fi folosite pentru a garnisi salate si supe, oferind o aromă picantă. În trecut aceste flori serveau la colorarea untului, a brânzei şi a felurilor de mâncare având la bază orezul.
    Poate fi folosită şi în scopuri decorative rămânând proaspete în vază timp de aproape 2 saptămâni.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: