• Seminte de plante si bulbi

    Semintele pot germina protejate in casete speciale de germinare ( minisolarii ) sau semanate direct pe strat .
    La germinarea in minisolarii trebuie avut in vedere faptul ca plantele, prin dezvoltare, se indesesc, lucru care dauneaza si trebuie prevenit . Gradinarii numesc aceasta operatiune rarire .

    IMPORTANT
    Plantele proaspat rarite nu trebuie sa fie expuse in soare . Acest lucru este posibil doar dupa maturizarea radacinilor .

    Semintele robust de plante cum ar fi legume, floarea soarelui , se pot planta direct pe strat. Pentru succesul cultivarii, un rol foarte important il are stratul superior. Pregatirea acestuia incepe cu cateva saptamani inainte de semanare. In primul rand pamantul pe care se va insamanta trebuie foarte bine afanat. Acest lucru se poate efectua cu ajutorul unei sape sau a unei greble cu 2 sau 4 dinti. Spre final pamantul trebuie nivelat, in acest scop folosindu-se o grebla .

    SFAT
    Pentru imbunatatirea calitatii solului este recomandat sa se amestece compost .
    Pentru imprastierea semintelor exista 3 modalitati :
    • semanarea acestora prin aruncari pe latime
    • semanarea pe randuri
    • semanarea in cuiburi

    Semanarea prin aruncare se efectueaza manual. Acest mod de semanare se preteaza cu precadere la insamantarea florilor de vara. Semintele se acopera cu pamant ( indicat este un amestec de pamant cu compost ), cu ajutorul unei greble. Dupa terminarea acestor operatiuni se apasa suprafata cu ajutodul unei scanduri pentru a presa pamantul deasupra semintelor .
    Semanatul pe randuri este indicat in special pentru cultivarea legumelor. Semintele se seaman intr-un rand cu adancimea de 2 – 4 cm dupa care se vor acoperi cu pamant .
    Insamantarea in cuiburi se practica , cu precadere la culturile cu seminte mari cum ar fi : dovlecei , fasole sau castraveti.

    IMPORTANT
    Dupa insamantare se procedeaza la udarea cu grija a stratului pentru a evita imprastierea semintelor.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: