• Protectia plantelor

    Nici o gradina nu este crutata de daunatori si boli. De aceea, de o importanta vitala sunt prevenirea si o atenta supraveghere. Doar asa pot fi limitate efectele negative si se pot evita metodele radicale.

    De exemplu, in straturile de legume trebuie ca intre plante sa nu existe o distanta prea mica. Altfel plantele cresc unele in celelalte, iar caldura sufocanta dintre frunze favorizeaza aparitia agentilor patogeni, a bolilor. De asemenea, nu se recomanda imprejmuirea straturilor de legume. (garduri sau ziduri).
    Intelept este ca daunatorii sa fie combatuti prin diverse metode in timp ce dusmanii naturali ai acestora sa gaseasca protectie tocmai pentru a ne fi de ajutor. Printre acestea se numara pasarile,aricii, fluturii, gargaritele si multe altele. In gradinile cu o impartire exacta, ale caror straturi sunt inconjurate de pietre si nu exista crengi sau lemn pe sol pentru a oferi un mediu propice acestora este mai greu sa se dezvolte. Larvele de fluturi si cele de gargarite se hranesc ,de exemplu, cu afide (paduchii frunzelor). Printre dusmanii daunatorilor se numara si multe specii de paianjeni care gasesc adapost in gradina.
    Cu toate acestea se poate intampla ca bolile si daunatoriii sa se inmulteasca. In acest caz, avem de ales intre o interventie chimica sau un produs natural de protectie a plantelor.
    Printre produsele biologice se numara si preparatele din urzica. pentru efecte cat mai puternice ale solutiei trebuie avut in vedere ca urzicile necesare mixturii ca fie culese pana la perioada in care planta incepe sa dezvolte seminte .

    Modul de preparare al acestei mixture este foarte simplu :
    - la 100 litri de apa se adauga 10 kg de urzici , vasul se acopera cu un capac cu gauri prin care mixtul poate “ respira “ si in acest mod se lasa 2 saptamani la macerat, timp in care se mai amesteca, dupa care se poate folosi cu o dilutie indicata de 1 : 10 litri, prin stropire directa asupra plantelor. Este indicat ca apa ce se foloseste pentru mixtura sa provina de la ploaie sau, daca acest lucru nu este posibil si se vas cateva zile.

    SFAT :
    In timpul celor 2 saptamani este bine ca recipientul sa nu se depoziteze in apropierea teraselor pentru ca emana un puternic miros de putregai .
    Insecticidul se poate clasifica dupa cum urmeaza : otrava de contact , de respiratie , de hrana si insecticide ce opereaza cu sistem .
    La ultimul acesta este administrat plantelor prin intermediul radacinilor sau frunzelor si asfel ajunge sa fie consumat de daunatori .

    In lupta impotriva daunatorilor se deosebesc urmatoarele moduri de combatere :
    Insecticide: se adreseaza insectelor .
    Insecticide pentru akarieni: se adreseaza paienjenilor , capuselor .
    Fungicide: impotriva ciupercilor daunatoare
    Ierbicide: impotriva buruienilor .

0 comentarii:

Lasati un comentariu: