• Afanarea solului

    Pentru a afana solul se pot folosi o sapa, o grebla cu doi dinti sau o sapaliga. Sapatul se mai foloseste astazi doar arareori, pentru ca dureaza foarte mult pana ce microorganismele se reorienteaza in sol. Prin sapat, microorganismele importante sunt ingropate in straturile mai adanci ale solului, unde le lipseste aerul. De aceea, sapatul clasic este indicat numai pentru anumite terenuri grele, perioada recomandata saparii fiind toamna, urmand ca primavara brazdele sa fie maruntite cu o sapa . In acest caz este recomandat ca sapa sa se infiga in pamint cu o miscare menita sa aeriseasca solul . Locurile unde se efectueaza aceasta operatiune trebuie sa fie cat mai apropiate .

    Sfat
    : se lucreaza intotdeauna din fata in spate (mergand inapoi), ca sa nu fie nevoie sa se calce pe suprafetele deja afanate.
    Pentru imbunatatirea calitatii solului se poate adauga in primul rand, humus (de exemplu compostul obtinut din gradina proprie) la care se adauga coaja de copac maruntita mecanic (crengi , frunze , vrejuri de plante , tulpini) si mranita . Din motive legate de protectia mediului trebuie evitat adaosul de turba .

0 comentarii:

Lasati un comentariu: