• Narcisele - simbolul primaverii

    NarcisaAlaturi de minunatii ghiocei, narcisele sunt si ele in topul florilor ce vestesc primavara. Se spune ca atunci cand apar narcisele, vremea rea piere si nu mai revine pentru o perioada de multe luni de zile. Ca si simbol al alungarii vremei mohorâte e si forma de trompeta a florii.

    Istoria narciselor

    Ele se numesc astfel dupa legenda vechilor greci care povestesc ca narcisa a aparut la moartea frumosului tanar Narcis, care desi era iubit de multe nimfe el nu le acorda nicio atentie. Pedeapsa sa a fost rostita de catre zeita Nemesis: sa nu poata iubi niciodata pe nimeni decat pe el insusi, iar de aici isi are radacini si narcisismul. Astfel, Narcis ajungand la o apa si privind in ea si-a observat chipul iar blestemul si-a facut efectul. El a dorit sa imbratiseze infatisarea ce a vazut-o in apa dar a cazut in apa si a murit ca mai apoi nimfele sa il transforme intr-o narcisa.

    Cultivare narcisa

    Narcisa a fost adusa la sfarsitul secolului XVI din Orientul Mijlociu impreuna cu lalelele si zambilele. Numele ei provine de la grecescul cuvant "narke" (ce se traduce "somn profund") insemnand narcotic, narcoza. Narcisele ocupa un loc deosebit in peisajul gradinilor putand fi admirata din luna mai pana in iunie, acoperind maretele poieni cu minunate covoare albe smălţate de verdele ierbii.
    Popular narcisele sunt denumite caprine, ghiocei de munte, cocorite, zarnacade, etc.
    Cea mai cunoscută şi mai întinsă poiană cu narcise (394,9 ha) se află la poalele munţilor Făgăraş.

    Reproducerea narciselor
    Narcise
    Narcisele se inmultesc prin divizarea bulbilor plantate fiind toamna intr-un sol proaspat, fara mari pretentii, la o adancime care sa fie de 3 ori inaltimea bulbului si baza sa fie plata. Bulbii se planteaza in grupuri preferand soarele sau penumbra.
    In functie de specie si varietate, narcisele cresc avand o inaltime intre 10 si 45 cm. Culoarea florilor este predominant galbena uneori albe sau bicolore.
    Narcisele sunt plantele ideale pentru realizarea unei rocarii sau pentru delimitarea altor straturi, prin crearea unor borduri colorate si parfumate.
    Florile ofilite trebuie indepartate pentru a preveni formarea semintelor, dar frunzele nu trebuie inlaturate pana cand nu se usuca complet.

    Simbolistica numelui Narcisa

    Numele Narcisa sugereaza o persoana deosebit de pasionala si sentimentala, care tinde sa se lase prada sentimentelor ghidanduse dupa intuitie si nu dupa ratiune.
    Barbatul care daruieste unei femei o narcisa vrea sa ii declare acesteia ca o doreste. Femeia careia ii plac narcisele este de obicei o femeie pasionala, care lupta pentru dragoste si pentru lucrurile in care crede.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: