• Dalia (Dalie)


    Dalia
    Dalia
    , popular denumita si gherghina, este originara din Mexic iar acest nume este oferit in onoarea botanistului Andreas Dahl. Dalia este una din cele mai populare plante de gradina datorita florilor sale de dimensiuni generoase intr-o multitudine de culori. Dalia este vestita si pentru durata sa indelungata de inflorire plantandu-se primavara si inflorind vara pana toamna tarziu.




    Descriere dalie

    Dalia este o planta de gradina cu frunze mari, tulpina lemnoasa si radacina tuberculoasa aflandu-se la noi intr-o varietate mare de specii, de la dalii pitice pana la cele de 2 metri. Florile sunt diverse, pornind de la cele rotunde denumite "pampon" pana la cele ascutite denumite "cactus". Varitate de culori a florii de dalie este incredibil de mare pornind de la alb, galben, roz, rosu pana la violet si chiar grena.

    Cultivarea daliei
    Dalie
    Este foarte potrivita pentru gradinile din zonele deluroase cu soluri nisipos-argiloase, bogate in humus, cu temperaturi moderate, dar rezista destul de bine si la ses. Aici insa dalia trebuie udata abundent odata cu dezvoltatea plantei. Ea se uda o data sau chiar de doua ori pe zi, cu apa din abundenta pentru ca este masiva cu tulpini goale pe interior iar lipsa apei le poate frange foarte usor. Pentru a pastra mai mult apa la radacini se pot face musuroaie in jurul tulpinii, avand grija ca sa nu creasca si alte buruieni in jurul ei caci acestea i-ar putea fura din umiditate si lumina. Daliile de talie inalta au nevoie de un tutore (arac) pentru a le sustine.

    Inmultirea la dalie

    Avand radacinile tuberculi se poate inmulti foarte usor prin divizarea radacinilor. Dalia se planteaza in gradina incepand din luna aprilie-mai in zone insorite. Recomandat ar fi un sol format din pamant de frunze cu nisip, ingrasat cu dranita bine putrezita.
    Se recomanda ciupitul pentru a putea a favoriza dezvoltarea ramnificatiilor, iar florile uscate trebuiesc indepartate mereu pentru a face loc celorlalti boboci. Daliile trebuiesc ferite de vanturi puternice pentru a evita ruperea lor.

    Bolile daliei

    Dalia este o planta foarte rezistenta dar totusi trebuie ferita de paianjenul rosu, paduchi, larve, fainare, coropisnite, dar toate acestea pot fi combatute cu tratamente specifice.

    Dalia este foarte des intalnita in parcuri, gradini, dar si taiata fiind un succes in aranjamentele florale.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: