-
Crizantema
Crizantema apartine familiei Chrysanthemum si este originara din China. Aici exista un oras pe nume Ju-Xian care inseamna orasul crizantemei. Desi in China a fost descoperita, Japonia a exploatat la maxim aceasta floare, iar aici exista un festival denumit "Festivalul fericirii" care celebreaza crizantema.
Numele botanic al crizantemei provine din cuvintele grecesti "chrysos" si "anthenom", care inseamna "auriu" respectiv "floare", adica floare aurie. Ele sunt printre putinile flori care decoreaza gradinile toamna. Popular crizantema mai poarta numele de margareta.
Cultivarea crizantemelor
Crizantema se poate cultiva atat in ghiveci cat si in gradini, sere. Cea mai buna modalitate de achizitionare a crizantemei ar fi cea in ghiveci caci asa sunteti sigur de calitate florii, sanatatea si culoarea ei iar mai tarziu ii puteti muta locul in gradina. Odata cu cresterea florii este posibil ca ea sa aiba tendinta de a se revarsa peste alte flori dar putem preveni acest lucru prin tunderea regulata pentru a-i corecta modul de crestere si pentru a mai economisi din loc, in cazul in care gradina nu ne prea permite. Un factor foarte important este lumina, asa ca plantati crizantema in locuri luminoase cu spatiu suficient pentru a se putea dezvolta si creste in largul ei.
Crizantamele infloresc in perioada din an cu zile scurte, cam din luna septembrie. Temperatura este si ea un factor important pentru floare, in cazul in care scade sub 12 grade petalele florii se pot schimba.
Inmultirea crizantemei
Crizantemele se inmultesc prin butasi primavara si recomandat ar fi ca sa aiba 10-12 cm si 5-6 frunze. Ea se mai poate inmulti si prin divizarea tufelor sau prin seminte. Solul ar trebui sa fie unul nisipos cu suficiente substante minerale si care sa mentina pamantul permanent umed. Indicat este ca sa se puna un arac de care margareta sa se sprijine odata cu trecerea timpului si cresterea ei.
Bolile margaretei
Conditiile necorespunzatoare pot duce la imbolnavirea florii. Este sensibila la bolile provocate de ciuperci: rugina alba, mucegaiul cenusiu, putrezirea radacinii. Pentru a evita acestea nu trebuie lasata apa sa balteasca la radacina si trebuie sa fie tratata cu fungicide si insecticide.
Crizantema este floarea ce continua ca sa incante gradinile pe timpul toamnei dupa ce vara frumoasele begonii si maretele hortensii ne bucura caminele si gradinile cu frumoasele lor culori.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii: