• Ghivece pentru flori

    Ghivecele pentru flori joaca un rol foarte important in viata viitoarelor flori pe care le vor adaposti. Din acest motiv trebuie sa acordam mare atentie ghivecelor pe care le vom cumpara daca dorim sa avem in gradina sau casa noastra frumoase si sanatoase.
    In continuare sunt prezentate o parte din materialele din care pot fi construite ghivecele.
    Argilă / TGhiveci argilaeracotă

    Argila arsă este probabil cel mai vechi material folosit pentru fabricarea recipientelor şi pentru mulţi grădinari nu are înlocuitor. Culoarea ei este plăcută şi odată cu trecerea timpului capătă o anumită patină. Acest material permite plantei să respire, ceea ce nu lasă compostul să se supraîncălzească în timpul verii sau să se înece cu apă în timpul iernii. Există multe tipuri de ghivece din astfel de material şi este greu să dăm un anumit preţ. Cel mai obişnuit şi ieftin ghiveci de pământ este făcut pentru a fi mai degrabă util decât frumos. Teracota este o argilă mai fină, în care se pot adăuga şi alte substanţe. Tipuri mai ieftine se pot face industrial, dar cele mai frumoase, cele mai ornate, sunt făcute manual, de către olari. Există însă trei dezavantaje: recipientele din argilă sunt fragile şi se sparg atunci când cad; deasemenea argila fiind un material poros, recipientele necesită să fie udate mai des decât cele din plastic. Principalul neajuns este pericolul de îngheţ, iar preţul nu înlătură acest inconvenient. Pentru a sădi plante într-un loc expus, alegeţi recipientele de teracotă care vă garantează că au protecţie împotriva îngheţului.
    Ghivecele de lut care au mai fost folosite trebuiesc curatate de orice alte resturi inainte de a rasadi o noua planta. Ghivecele de lut nelacuite trebuie sa fie imersate inainte de folosire, astfel incat sa nu absoarba ulterior excesul de umiditate din pamant.
    Ghiveci lemn
    Lemn

    Lemnul este extrem de practic şi se potriveşte în multe situaţii - lemnul subţire este un bun izolator de căldură. Fie că achiziţionaţi recipientul din comerţ, fie îl confecţionaţi dumneavoastră, asigurati-vă că nu are defecte ascunse. Cele mai multe recipiente sunt făcute din lemn moale, care trebuie tratat cu o substanţă protectoare netoxică. Dacă aţi cumpărat un ghiveci tratat împotriva mucegaiului, asiguraţi-vă că lemnul din care este confecţionat provine dintr-o pădure unde este permisă tăierea lemnului. Folosiţi şuruburi inoxidabile şi evitaţi cuiele. Cel mai răspândit recipient făcut din lemn este cel în formă de butoi tăiat pe jumătate - asiguraţi-vă că are toate doagele bine montate şi că cercurile sunt fixe. Dacă nu-l folosiţi nu lăsaţi butoiaşul să se usuce afară.
    Ghiveci plastic
    Plastic

    Nu este nicio surpriză că recipientele din plastic sunt atât de răspândite. Ele sunt uşoare, durabil, de obicei ieftine, şi se găsesc sub multe forme, culori, mărimi şi diferite grade de prelucrare. Principalul avantaj este că primeşti ceea ce plăteşti. În centrele specializate veţi găsi numeroase exemple de recipiente din plastic subţire, de culoare albă, neagră, verde şi maro ţi cu suprafaţă lucioasă. Materia primă folosită cel mai des este polietilena - preţul este scăzut dar la fel şi rezistenţa şi capacitatea de a izola. La polul opus se găsesc recipientele făcute din plastic solid, ca de exemplu, polipropilena, polistiren şi poliuretan. Acestea nu-şi pierd culoarea şi nu se crapă după căţiva ani, la fel ca şi cele de plastic ieftin.
    Ghiveci metal
    Metal

    Pe vremuri, ghivecele erau făcute în mod obişnuit din plumb, fier şi bronz. Astăzi nu se mai fabrică aşa ceva. Preţurile sunt foarte ridicate pentru grădinari şi unele piese au devenit chiar de colecţie. Obiectele din cupru, alamă sau altele sunt din când în când folosite drept recipiente "transformate". Interiorul acestui recipient trebuie tratat cu bitum, înainte de a fi folosit. Folia de aluminiu este adeseori folosită pentru a îmbrăca suportul pe care se aşează ghiveciul, dar în ziua de azi metalul este folosit ca sârmă tratată la fabricarea coşurilor agăţate de perete.
    Ghiveci fibra
    Fibră

    Acest material se recunoaşte foarte uşor - arată ca un papier-mache (o pastă de hârtie amestecată cu ghips), şi este în general, făcut din hârtie reciclată. Fibra (câteodată prin acest terment se denumeşte fibra de celuloză), se foloseşte pentru boluri, jardiniere - aceste recipiente au o mică valoare decorativă, dar suprafaţa lor poate fi acoperită cu tot felul de plante târâtoare. Lipsa de rezistenţă este o problemă - ele rezistă numai 2-3 ani, dar există şi avantaje. Jardiniera de fibră este deschisă la culoare, ieftină şi biodegradabilă.
    Jardiniera din piatra
    Piatră

    Piatră adevărată acoperită parţial de muşchi sau de licheni, este probabil cel mai admirat, dintre toate materialele tradiţionale. În decorul potrivit este de efect, însă pentru majoritatea oamenilor este prea grea şi costisitoare. Urna, făcută din diverse feluri de piatră de la piatră dură la marmură şlefuită este forma cea mai des întâlnită - sculpturile de pe suprafaţă sunt frumoase, dar inutile, dacă intenţionaţi să cultivaţi plante târâtoare. Asiguraţivă că scurgerea este bine realizată şi nu plantaţi plante iubitoare de acid în piatră de var. În prezent, vasele vechi de piatră şi troacele de fermă sunt foarte căutate pentru plantele de grădină.

    Fibră sticlă

    Fibra de sticlă este un material excelent şi multifuncţional, care are câteva calităţi. Este mult mai ieftină decât piatra adevărată şi este mult mai uşoară decât piatra aparentă. Este durabilă, uşor de transportat, şi este modelată în vase, jardiniere, etc. Cele mai întâlnite sunt cele simple, cu suprafeţe netede, dar puteţi găsi şi unele modelate şi colorate asemănător pietrei, lemnului, metalului, etc. Ca în cazul tuturor materialelor, există şi dezavantaje. Fibra de sticlă este oarecum fragilă şi se poate ciobi sau crăpa dacă este scăpată jos. Capacitatea de izolare este redusă, aşa că compostul poate îngheţa în timpul iernii sau se poate supraîncălzi în timpul verii. Stabilitatea este o problemă, dacă se foloseşte un compost care nu este pe bază de sol - adăugaţi un strat de nisip la bază, dacă locul unde se găseşte este expus, dar recipientul este înalt şi îngust.
    Ghiveci beton
    Beton

    Recipientele din beton sunt cele mai ieftine, dar şi cele mai puţin atractive dintre toate ghivecele din piatră. Betonul poate primi un aspect exterior interesant, dar nu poate fi sculptat. Cu toate acestea betonul are şi el locul lui. Ghivecele mari cu forme simple, dau un aspect intim într-un decor moderniar pereţii groşi asigură o bună izolare pe timpul iernii. Înainte de a planta, lăsaţi întotdeauna ghiveciul să stea puţin în aer liber. Cimentul combinat cu sticlă seamănă mai mult cu imitaţia de piatră decât cu betonul. Este folosit pentru fabricarea recipientelor moderne, cu forme simple.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: