• Coada soricelului

    Coada soriceluluiCoada soricelului este considerata planta femeilor, fiind recunoscuta cu precadere pentru beneficiile sale la nivelul aparatului genital feminine. Astfel, ceaiul de coada soricelului regleaza o menstruatie neregulata. Fiind o planta cu proprietati analgezice, se poate utiliza si pentru calmarea durerilor menstruale. Nu trebuie folosita in timpul sarcinii!
    Origine. Este o planta erbacee, care creste prin locuri cultivate si necultivate, in zonele temperate, fiind raspandita din Europa pana in Asia. Originile ei se afla in America. Este o planta nepretentioasa la conditiile de mediu crescand chiar
    Caracteristici: Inalta 30-80 cm, avand doua feluri de tulpini aeriene, unele mai groase florifere, foliate, ramificate la partea superioara si terminandu-se cu capitole formate din foi mici si altele sterile purtand numai frunze. Frunzele sunt alterne, mai mult sau mai putin paroase si cu miros slab aromat si gust amarui. Florile sunt grupate in capitule ovoide reunite la randul lor in corimb la extremitatea tulpinii. Fiecare capitol contine 5-6 flori marginale pentamere, ligulate, tridintate de culoare alba, uneor
    i roza pana la rosie si flori interioare redulate tubuloase cu 5 stamine (sunt mai numeroase) ; fructul este o achena. Infloreste din luna iunie pana in octombrie.

    Utilizari coada soricelului

    Coada soricelului este una din plantele medicinale folosite inca din antichitate pe scara larga.
    Produsul vegetal folosit. Atat partile ariene (Herba Millefolii), cat si florile (Flores Milleflii) constituie partile de planta utilizate in terapeutica; ele se recolteaza in timpul infloririi si se usuca in staturi subtiri in locuri aerisite, in special in poduri acoperite cu tabla.
    Principii active: ulei volatil de culoare albastra, bogat in azulene, flavonozide, colina si unele substante inca neindentificate, inzestrate cu actiune antibioatica.
    Actiune farmacologica. Proprietatile majore ale produsului si anume stomahice, astringente, antiinflamatorii, calmCoada soriceluluiante, si usor antiseptice si tonic-amar se datoreaza uleiului volatil si proazulenelor.
    Intrebuintari interne: infuzie 2-5 % (200-300 ml pe zi) se administreaza in diferitele actiuni ala stomacului, in gastrite si anorexii; infuzia 10% usureaza eliminarea viermilor intestinali; se bea dimineata pe stomacul gol.
    Extern: infuzie 10% , sub forma de bai sau comprese, se foloseste ca antiinflamatoare, etc. Intra in compozitia ceaiului :gastric, contra colicilor, hepatic si laxativ-antihemoroidal. Ceaiul din coada soricelului se prepara prin infuzie din 1-2 linguri de planta la 500 g apa. Se bea in cursul unei zile.
    Coada soricelului se foloseste sub forma de bai sau comprese, cu efecte calmante, antiinflamatoare si dezinfectante in arsuri, diferite plagi purulente, exeme zemuinde, hemoroizi, ulcere varicoase si abcese dentare. Are proprietatea de a regenera tesuturile.
    Pentru bai se utilizeaza: 30-60 g planta la 1 l de apa. Aceasta insusire se mareste prin: adaugarea de radacina de tataneasa. Compresele cu acest ceai calmeaza tenurile inrosite si iritate.
    Infectiile ovariene pot fi tratate de asemenea prin cateva cani de ceai baute zilnic si prin spalaturi vaginale. In leucoree sunt indicate spalaturile locale si consumul a 2-3 cani de ceai de coada soricelului pe zi; De altfel, consumul unei cani de ceai pe zi previne aparitia cancerului de col uterin. Aceasta planta este indicata si pentru femeile aflate la menopauza, deoarece estompeaza simtomatologia din perioada imediat urmatoare intrarii la menopauza. Baile de aburi cu aceasta planta vindeca candida mai bine si fara dureri decit o cauterizare.
    Coada-soricelului intra in compozitia urmatoarelor ceaiuri: antiastmatic, gastric, hepatic, contra colicilor, anticolitic, diuretic si laxativ-antihemoroidal.
    Alte utilizari:
    Coada soricelului poate fi folosita si in scop decorativ puse in vaze proaspete sau uscate. In gastronomie poate fi adaugata mancarurilor mai grele acestea devenind mai usor digerabile. Coada soricelului atrage albinele.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: