• Vase cu flori

    În urmă cu aproape 50 de ani, marea majoritate a plantelor cultivate în straturi de pământ, care erau vânfute grădinarilor în fiecare primăvară erau plantate în straturi sau borduri. Astăzi mai
    mult de jumătate dintre plantele cultivate în straturi le cumpărăm în recipiente şi nu în pământ simplu. Acest lucru ilustrează clar că în ultimii ani a avut loc o revoluţie a recipientelor pentru plante - o impresionantă creştere în întrebuinţarea ghivecelor, a coşurilor suspendate, etc , din jurul casei sau în grădină.
    Jardinierele şi vasele pline cu flori stau acum în faţa şi în spatele caselor de pe stradă, însă nu trebuie să credem că acestă tehnică de grădinărit este ceva nou. Este la fel de veche ca însuşi grădinăritul - plantele cu flori erau crescute în vase decorative înainte de era creştină, în China, iar arbuştii ornamentali în vase de lut erau prezenţi în grădinile din veche Grecie, Egipt şi Roma. Nu este ceva nou nici pentru Europa de Vest - în marile grădini ale Angliei şi Franţei au existat de mult timp urne de piatră pline cu flori sau Ghivecivese de lemn cu portocali. Jardinierele cu muşcate sunt o caracteristică a cabanelor din Elveţia şi Austria iar ghivecele din teracotă pline de flori fac parte din peisajul unei ţări mediteraniene. Aşa că ne-am grăbi dacă am spune că aceste ghiveci de pe pereţi şi din grădini au apărut după cel de-al doilea război mondial.
    Cu toate aceste, ceva s-a schimbat atunci. Probabil că acest concept a existat de sute sau mii de ani, însă grădinarii din Anglia, America şi din multe ţări nu l-au adoptat. Creşterea florilor în recipiente era considerată o activitate neinteresantă - poate un ghiveci sau două, sau o jardinieră la fereastră, dar nimic mai mult. Acum totul s-a schimbat, iar acest sector a devenit cel mai activ sector a grădinăritului.
    Nu există numai un singur motiv. Creşterea spectaculoasă a numărului curţilor pavate a creat mai multe spaţii asfaltate care trebuie să fie acoperite, iar creşterea numărului apartamentelor la bloc a însemnat mai multe balcoane înfrumuseţate cu flori. Dar există şi ceva în plus faţă de toate acestea. A existat o creştere extraordinară în ceea ce priveşte oferta de recipiente pentru flori, prezentată în centrele de amenajări pentru grădini, în reviste, sau în magazinele de specialitate. În plus oamenii au început să-şi dea seama că grădinile pot fi folosite drept camere în aer liber pe timpul verii şi că recipGhiveci floriientele pot fi elemente decorative excelente în jurul meselor şi scaunelor.Recipientele pentru flori sunt peste tot, dar nu este uşor să ne oprim asupra unei singure definiţii exacte. Poate ca cea mai simplă abordare este de a considera recipientul drept un vas în care se cresc plante şi care nu este complet deschis spre pământul grădinii. Aceasta înseamnă că un stat de flori ridicat pe pământ înseamnă că este doar un strat de flori, iar atunci când este ridicat pe asfalt este un recipient pentru flori.
    Nu trebuie să consideraţi metoda cultivării plantelor în recipiente că ar fi o metodă uşoară. În primul rând aveţi mai multe decizii de luat decât în cazul creşterii plantelor în aer liber. Trebuie să alegeti recipientul potrivit, trebuie să alegeţi mediul potrivit în care să le cultivaţi şi în final tipul de plante care pot înflori în ambianţa aleasă.
    Înainte de toate aceste activităţi, trebuie să acordaţi o atenţie deosebită acestor plante. Solul sau compostul disponibil pentru rădăcini este limitat şi, din această cauză, trebuie udate şi îngrijite mai mult decât plantele care cresc în aer liber. În timpul verii este absolut necesară udarea frecventă; în zilele toride trebuie să folosiţi stropitoarea sau furtunul în fiecare zi. De asemenea este necesară hrănirea regulată o dată la 2-4 săptămâni. În plus, plantele penere, care sunt ţinute în vas pot avea de suferit, dacă este o iarnă lungă - iar dacă nu este protejat, pământul în care se găsesc poate îngheţa.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: