• Ingrijirea orhideelor

    Orhideele sunt flori care infloresc in toata perioada anului, dar trebuie ferite de cei 4 inamici ai sai: curentii de aer, soarele puternic de vara, drenajul prost si caldura directa de la calorifer.

    Temperaturii la orhidee

    Sunt tipuri care au nevoie de temperatura de 11 grade, altele de 17 grade minim, dar si ca regula generala ar fi bine ca temperatura medie sa fie intre 10-15 grade Celsius. Multe tipuri sunt avantajate daca petrec o vreme afara sau in balcon, intre iunie si august, intr-un loc adapostit fara soare direct.

    Lumina pentru orhidee

    Din primavara pana in toamna cerinta principala este un loc puternic luminat, dar nu in bataia puternica a soarelui. Iarna, poate fi necesara mutarea plantei mai aproape de fereastra, caci putin soare direct nu-i dauneaza. Cultivati intotdeauna orhideea si noaptea, intr-o camera luminata.

    Apa necesara orhideei

    Se poate uda prin imersare sau in mod traditional cu stropitoarea. Este necesar ca sa lasati planta sa se dreneze complet inainte de a o pune inapoi pe suport caci apa care ramane ar putea produce putrezirea radacinilor iar mai tarziu moartea orhideei. Trebuie mentinut compostul umed in permanenta dar suprafata sa fie uscata. Udati cam o data pe saptamana cu apa calduta - vara mai mult, iarna mai putin.

    Umiditatea aerului

    Orhideele au nevoie de o atmosfera umeda. La tipurile nepretentioase ca Paphiopedilum, puteti pulveriza frunzele frecvent vara, si ocazional iarna. La orhideele pretentioase este nevoie de o tava cu prundis. Este utila si tamponarea frunzelor, ocazional, cu un burete cu apa calduta, dar pentru unele varietati tropicale, singura solutie este cultivarea lor intr-un vas cu peretii de sticla denumit si terariu.

    Fertilizarea orhideei


    Compostul pentru orhidee nu contine fertilizatori. Inlaturati tentatia de a supraalimenta planta! In general, hraniti cu un fertilizator pentru orhidee dar in concentratie mai mica. Nu fertilizatori o planta nou sadita cel putin o luna jumatate.

    Ruperea florilor ofilite la orhidee

    La majoritatea orhideelor puteti taia tulpinile cu flori aproape de baza, dupa ce s-au ofilit. La Phalaenopsis, tulpina trebuie taiata putin sub floare, ca sa poata inflori din nou pe aceeasi tulpina.

    Rasadirea la orhidee

    Acest lucru se face odata la 2 ani, cand pseudobulbul a ajuns la marginea de sus a vasului iar perioada recomandata este primavara. Noul ghiveci nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat precedentul iar compostul (pamantul) este un special pentru orhidee. El este format din un amestec de coaja de copac, vata minerala sau muschi de turba cu perlit. Scoateti usor planta din ghiveci si taiati toate radacinile deteriorate. Rasaditi in mod obisnuit insa aveti grija sa batatoriti compostul prea tare. Udati usor de sus folosind apa calduta ca sa se aseze orhideea in noul ghiveci.


    OrhideeOrhidee alba
    OrhideeOrhidee alba

0 comentarii:

Lasati un comentariu: