• Lacramioare la ghiveci

    lacramioaraSe pot cultiva lacramioare la ghiveci, dar nu ca orice planta de interior ci in cultura asa-zisa fortata. (precum zambilele si lalele)
    Pentru a avea succes este nevoie de o sursa de rizomi - gradina proprie, gradina bunicii sau a unei prietene, sau chiar natura (la noi inca mai fiind voie sa recoltezi plante din natura).
    Pentru a avea succes in aceasta actiune sunt necesare doua etape (aceeasi problema ca si la cultura fortata a lalelelor, zambilelor sau narciselor)

    Etapa I - “SCOALA DE RIZOMI
    Impune existenta unui teren de preferinta plat si expozitie estica sau sud- estica bine drenat.
    Rizomii indiferent de sursa, la prima recoltare sunt in amestec, floriferi si nefloriferi.Cei floriferi vor trece la fortare (asa cum am spus sunt mai grosi si cu virful rotunjit) iar cei nefloriferi mai subtiri si cu virf ascutit vor trece la "scoala".
    Ii vom planta pe rinduri cam 15-20 cm intre rinduri si 4-5 cm pe rind deci sa avem o densitate de 80-120 fire pe metru patrat.
    Este recomandat ca la plantare sa facem o selectie pe marimi si sa-i plantam separat - cei mai mari vor deveni floriferi in doi ani cei mai mici in trei. Plantarea se face cu virful sub nivelul solului cu 1-3 cm in functie de cit de geroase sunt iernile in zona. Pamintul trebuie bine lucrat iar dupa plantare se acopera totul cu un stat de mranita (compost bine putrezit), cu o grosime de 2-3 cm.
    In timpul vegetatiei pamantul se mentine reavan (sa nu se usuce) si cateva udari cu fertilizanti sunt benefice.

    Etapa II - “RECOLTARE si FORTARE”
    Recoltarea se face TOAMNA (octombrie)! Se aleg rizomii mai dezvoltati - cei floriferi se deosebesc imediat prin grosime si varf rotunjit. Se manipuleaza cu atentie pentru a nu le rupe radacinile - pentru a avea succes lungimea minima a radacinilor este de minim 10 cm. Se scutura de pamant se spala cu atentie cu apa la temperatura lor, se zvanta, se fac mici manunchiuri apoi se aseaza la frigider (temperatura 0-10 grade) ambalati in hartie sau pungi perforatbuchet lacramioaree din plastic!
    Atentie! Planta extrem de toxica!
    Eliminati orice contact cu alimentele sau posibilitatea ingerarii a oricarei portiuni din planta de catre copii. Daca le mentineti in frigider recomandat ar fi o cutie metalica cu posibilitatea de a fi incuiata (acelasi regim ca la munitie!)
    Pentru perioada decembrie-martie timp necesar aprox 18-22 zile:
    - se iau rizomii din camera frigorifica se mentin in apa calda 32-34 grade Celsius cam 12-14 ore dupa care se planteaza in ghivece de 14 cm inaltime si 12-14 cm diametru, 5-6 fire, intr-un amestec de pamant usor drenabil (rizomii folosesc substantele acumulate nu au nevoie de substante nutritive din sol) nisip grosier + turba neutra; nisip grosier + muschi uscat; nisip + pamint normal (neargilos). Se pastreaza la intuneric si temperatura de aproximativ +30 grade Celsius timp de10 zile.
     - cind apar primii boboci se reduce temperatura la 25 grade si se incepe usor obisnuirea cu lumina.
     - in momentul deschiderii primelor flori se uda la baza fara a atinge tija florala si se trece in regim normal de iluminare.
    - se trec plantele la o temperatura de +10 –12 grade avand posibilitatea sa pastram cam 25 de zile plantele inflorite.
    Pentru a obtine flori dupa sezon, se iau rizomii din camera frigorifica si se planteaza in aceleasi conditii, dar se mentin la 18 grade Celsius timp de 12 -16 zile timp in care apar florile (in acest caz procesul de inductie florala a avut timp sa se manifeste si procedura e mai simpla). Deoarece exista tendinta de a se dezvolta exagerat frunzele acestea se vor indeparta partial pentru a permite dezvoltarea tije lor.
    In ambele cazuri se face udare moderata, cu apa la temperatura camerei unde se pastreaza.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: