• Primii trandafiri ai lumii

    Trandafiri
    Acum aproximativ 5000 de ani omul mediteranian a creat un nou concept acela de civilizatie occidentala. Foarte curand au aparut si elemente de baza, cum ar fi scrisul, orasele, utilizarea metalelor si a rotii.. si tot atunci si interesul pentru trandafiri.
    In Creta antica a anului 1800 î.Hr. trandafirii erau pictati pe peretii palatelor, iar in Egipt cu 1000 de ani mai tarziu, trandafirii erau desenati pe morminte. Ar fi gresit sa pretindem ca toate civilizatiile antice erau fascinate de aceasta floare- in versiunea oficiala a Bibliei trandafirul nu este mentionat decat de doua ori.. suntem indemnati sa privim florile de camp dar nu si trandafirii!
    Grecii au fost probabil primii care au luat trandafirul in serios. Poeta Sappho l-a numit "regele florilor", iar Teofrast scria ca lemnul vechi al trandafirilor ar trebui indepartat, pentru ca florile acestora sa fie mai puternice, ca butasii sunt metoda cea mai potrivita pentru inmultirea si ca alegerea locului de plantare este esentiala pentru dezvoltarea ulterioara a plantei.
    Daca grecii au fost primii care au cultivat trandafiri in gradini si ghivece, romanii au fost primii care i-au indragit. Se stie ca se odihneau pe petale de trandafiri si isi acopereau podelele cu ele. Romanii i-au importat din Egipt si au construit sere pentru a-i cultiva pe timp de iarna. Ii foloseau la prepararea hranei, a bauturilor, a parfumurilor si a medicamentelor. Legiunile i-au adus in Britannia si in alte parti ale Imperiului, iar Roma a decazut.Trandafirul a fost uitat si numai solurile rezistente au supravieţuit.
    Covor de trandafiri La inceputuri, Biserica creştină a respins acest simbol al depravării romane, dar a revenit asupra acestei hotărâri în jurul anului 400. Dupa acest an, mătăniile erau făcute din fructe de trandafir, medicamentele erau preparate din petalele lor, iar ferestrele circulare din biserici erau desenate in forma florilor de trandafir.Cercetătorii au descoperit descrieri ale trandafirilor cultivaţi in jurul anilor 1500. Cel mai vechi trandafir cultivat a fost trandafirul roşu. Rosa gallica, despre care unii experti spun că este un supravieţuitor al epocii romane iar alţii susţin că a fost răspândiţi de către cruciaţi. Următorul este trandafirul alb, Rosa alba - un alt soi foarte vechi cultivat de romani. Despre parfumaţii Dam-ask roses (trandafiri de Damasc) se spune că au ajuns în Anglia mult mai târziu - cercetătorii din zilele noastre consideră că acest lucru s-a intâmplat înainte de 1500, iar ipoteza că au fost aduşi de cruciaţi a fost infirmată. Trandafirul roşu, cel alb şi cel parfumat erau cultivaţi în grădinile Tudorilor în 1500.Trandafir
    Unul dintre soiuri era Autumn Damask(Damasc tomniatic) care avea o perioada de înflorire neobişnuită de lungă. Poate nu era atât de important pe atunci, dar de-a lungul anilor a devenit unul dintre cele mai căutate soiuri.
    Prin 1700 apăruseră deja soiuri noi. Parfumatul Cenifolia, cu floarea sferică, cunoscut şi sub numele Cabbage Rose (trandafir de varză), apărusere prin 1550 de pe continent. Altele au urmat un drum mai lung până a ajunge în Anglia. Austrian Yeloow, spre exemplu, a trecut întâi prin Viena, venind din Persia în 1580, iar Musk Rose a ajuns în Anglia din Hymalaia.
    Un buchet de soiuri antice de grădină - cu o singură înflorire pe an, cu nuante puţine, cu floarea sferică si uşor de cultivat, aşteptau venirea noilor soiuri din Orient, o generaţie sau două mai târziu. Încrucişarea soiurilor occidentale şi orientale a condus la crearea unor varietăţi noi, care au culminat trandafirul modern din grădinile noastre.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: