• Bolile trandafirilor

    Bolile trandafirilorCele mai grave boli ale trandafirilor produse de ciuperci sunt fainarea, patarea neagra si rugina trandafirilor. Exista si soluri care sunt mai "rezistente la boli" ceea ce inseamna ca daca trandafirii sunt plantati in astfel de soluri vor rezista atacului acestora. Nu se intampla acelasi lucru in cazul unei epidemii, iar in aceasta situatie pulverizarea unor substante preventive este necesara. Aceste soluri sunt rezistente, dar nu imune.

    Fainarea trandafirilor

    Este cea mai raspandita boala a trandafirilor. Se manifesta print-0 pulbere alba, de Fainare trandafirimucegai, pe partile vegetabile - frunze si boboci. Frunzele trandafirului se incretesc si cad prematur. Atacul are loc de obicei vara sau la inceputul toamnei.
    Motivele ar fi: inrautatirea vremeii, uscaciunea pamantului sau zile prea calde urmate de nopti cu temperaturi scazute.
    Pentru a indeparta fainarea trandafirului pulverizati Multirose sau Systhane imediat ce observati primele semne ale bolii.

    Rugina trandafirilorTrandafiri rugina

    Nu este des intalnita, dar poate fi fatala. Se manifesta la inceput sub forma unor umflaturi portocalii pe spatele frunzelor, care se innegresc in august. Noii lastari de trandafir se innegresc si incretesc. Perioada de risc este lune iulie.

    Patarea neagra a trandafirilor

    Trandafiri patarea neagra
    Patarea neagra a trandafirilor presupune aparitia unor pete negre cu margini galbene ce se raspandesc rapid, provocand caderea frunzelor. Incepe devreme si devine vizibila in luna iulie-august. Atacul se manifesta pe ramuri, frunze, flori si lastari. Este dificil de indepartat.

    Taciunele sau mălura la trandafiri
    Trandafiri_taciune
    Apare de obicei la baza tulpinii si are aspectul unei zone maronii, dezvoltata in profunzime. Marginea zonei afectate poate fi umflata iar mai apoi crapata. Ciuperca ce genereaza taciunele patrunde in tulpina printr-un orificiu produs de o insecta, de o boala sau de o deteriorare mecanica. Daca zona afectata se mareste si incercuieste tulpina, toata partea de deasupra zonei bolnave va fi distrusa. Folositi un fertilizand mixt Toprose si Arbrex.

0 comentarii:

Lasati un comentariu: